De kunststof pallet, een innovatie?


Reactie op artikel van de VK woensdag 19 juni

Gelezen in de Volkskrant van woensdag 19 juni 2013; Dikke strop voor transporteurs; de kunststof pallet  Door Carlijne Vos . Niet gelezen? Kijk dan hier voor het artikel: https://www.kolibrilogistiek.nl/2013/06/20/de-kunststof-pallet/

Als sinds de invoering van de pallet is er discussie over dit noodzakelijk kwaad. Al sinds jaar en dag worden er innovatieve oplossingen gezocht én gevonden. De discussie blijft echter, wat is duurzaam en wat is economischer?

Feit blijft dat als je meerdere colli wilt verplaatsen/vervoeren dat je dan een drager nodig hebt. Vaak zijn dat houten pallets in diverse uitvoeringen. Kunststof dragers/pallets zijn er ook maar net als met de houten pallets blijft het probleem, wie betaald voor de drager? De afzender, de vervoerder of de ontvanger? En als je uit die discussie bent dan volgt het volgende “obstakel” wie houdt de aantallen bij. Want degene die betaald wil wel graag zijn eigendom terug. En daar gaat het altijd mis.

Pallets kunnen bij aankomst niet geruild worden, colli’s blijven zolang staan dat de pallets niet vrijkomen. Ze raken beschadigd, ze raken kwijt etc.

Dan het aspect duurzaam. Wat kost een duurzame pallet ten opzichte van een conventionele houten pallet. Hoe duurzaam is het om een kunststof pallet in te zetten als je een registratie systeem moet inzetten, als je lege pallets weer terug moet nemen, als je administratie moet bijhouden wie nog pallets van je heeft?

Jeroen Dorrestijn gaat er mij wat te gemakkelijk mee om, om te stellen dat de transportsector niet wil meewerken aan innovatie. De innovatie is op zich goed, een lichtere pallet is voor iedereen interessant ook voor de transportsector, minder kilo’s betekent minder brandstofverbruik. Maar de administratieve last van het bijhouden van waar de pallets zijn gebleven, de discussies die dat oplevert met klanten, die er overigens nu ook al vaak zijn met Europallets, weegt niet op tegen de voordelen.

Al met al een lastig item… altijd al geweest.

 

 

 

Misschien ook interessant:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *