Orderpicken kan het verschil maken in de logistiek


Goed orderpicken reduceert het aantal retouren

Niets is zo vervelend als dat uw klant een verkeerde artikel of aantal ontvangt als gevolg van fout orderpicken.  De klant besteld een bepaald artikel met een bepaald aantal en verwacht dan dat het bestelde ook daadwerkelijk uitgeleverd wordt.

Hij denkt er niet eens bij na dat er na zijn bestelling een logistiek proces op gang moet komen. Dat probleem ligt bij de webwinkelier. Die moet een factuur, dan wel een pakbon uitprinten en zorgen dat hij het juiste artikel gaat verzenden.

Mocht je als webwinkel houder een assortiment hebben dat heel erg veel op elkaar lijkt dan kan dat lastig zijn. Stel je hebt een webshop in kralen met een assortiment van meer dan 1000 stuks, waarin 1 type kraal meerdere kleuren en meerdere maten kan hebben. Dan is een foutje snel gemaakt. En de gevolgen desastreus. De artikelen die de klant ontvangen heeft moeten retour komen en terug in de voorraad en er moet een nieuwe zending verstuurd worden. Je zult weer heel wat orders moeten verwerken wil je dat terugverdient hebben.

Coderen is de oplossing

Om het orderpicken dan goed uit te voeren moet je gaan coderen. Aan ieder type kraaltje, de zogenaamde Stock Keeping Unit, afgekort SKU,  hang je dan een uniek label. Hierin kun je een logische codering gaan verwerken. Bijvoorbeeld de 1e 2 of 3 letters van het product, gevolgd door de 1e 2 letters van de kleur, en die weer gevolgd door de maat . In dit geval zou een kraal in de kleur rood en een maat van 12 mm een label krijgen van KRRO12.

Zoals gezegd kun je hierin eindeloos variëren. Breidt je in een later stadium je assortiment uit met bijv. hangertjes dan beginnen die labels met HA. Zo krijg je een logische opbouw van je assortiment. Als je dan ook alles netjes op die codes hebt opgeborgen én de codes hebt gekoppelt aan je productomschrijving op je website, dan wordt orderpicken een makkie. De SKU codes staan dan vermeld op je pakbon, en je zoekt in je systematisch opgesteld opslagsysteem naar de juiste code en pickt daar je producten.

orderpicken

Bij een klein en gevarieerd assortiment is coderen nog niet nodig

Orderpicken automatiseren

Groeit je webshop dan kun je overwegen om de logistiek uit te besteden aan een fulfillment bedrijf die voor jou de orders gaat afhandelen. Jij kunt je dan nog meer op de ontwikkeling van je webshop gaan richten en het fulfillment bedrijf  voert heel efficiënt jouw logistieke proces uit. Grote kans dat het orderpicken dan onderdeel uitmaakt van een geautomatiseerd systeem.

 

Misschien ook interessant:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *