BIOLOGISCH KEURMERK: DUIDELIJKHEID MET SKAL


Biologisch is niet hetzelfde als natuurlijk

We willen allemaal biologisch. En Nederlanders vinden het prettig om de dingen bij de naam te noemen. Niet om de hete brij heen te draaien, maar gewoon duidelijk en recht voor zijn raap te zeggen wat er bedoeld wordt. Dat vindt trouwens niet iedereen even fijn, maar daar gaat het nu niet om.

Waar het wel om gaat is dat niet iedereen dat altijd doet. Bijvoorbeeld: voedselproducenten mogen hun artikelen aanbevelen als ‘natuurlijk’, ‘ambachtelijk’, ‘origineel’ of ‘culinair’. De waarheid is dat het niks zegt over de kwaliteit of over hoe iets gemaakt is. Het zijn marketingtermen waarmee consumenten moeten worden verleid.

Het begrip biologisch is daarentegen wel duidelijk. ‘Biologisch’ is een wettelijk beschermde kwalificatie en die mogen voedselproducenten niet zomaar op hun verpakking zetten. Gelukkig maar, want de vraag naar biologische artikelen groeit flink. Als consumenten, en dat zijn we uiteindelijk allemaal, zijn we ons er steeds beter van bewust dat we voorzichtiger en verantwoordelijker om moeten springen met wat de natuur ons biedt.

Europees biologisch keurmerk

Bij het kweken van biologische gewassen en het produceren van biologisch eten wordt rekening gehouden met het milieu en het welzijn van dieren. Er gelden strenge Europese eisen voor het maken van een bio-product.  En dan vooral wat er wel en niet in mag zitten. Artikelen die het Europees Biologisch keurmerk voeren zijn dus echt biologisch. Daar kunt u van op aan. Dit Europees Biologisch keurmerk staat daarom verplicht op alle biologische handelswaar die in de Europese Unie is geproduceerd. En bewijst dat deze voldoet aan de wettelijke normen voor bio-productie.

Europees biologisch keurmerk

Europees biologisch keurmerk

 

Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt is Skal Biocontrole in het leven geroepen. Deze instantie controleert of de eisen ook werkelijk worden nageleefd. Skal staat voor Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten. Dat is een mond vol, dus we zeggen maar gewoon Skal. Bedrijven die met biologische producten werken moeten dus een SKAL certificaat hebben.

Kolibri Logistiek

Interessant, denkt u misschien, terwijl u zich afvraagt wat Kolibri Logistiek hier mee te maken heeft. Dat zit zo: niet alleen voedselproducenten moeten zo’n keurmerk hebben. Ook de logistiek partners die de biologische producten (van grondstoffen tot eindproducten) verpakken, opslaan en vervoeren hebben een Skal certificering nodig. Het bewijst hoe serieus de biologische weg van boer naar bord wordt genomen.

Biologische thee afvullen

Biologische thee afvullen

 

De Skal certificering van Kolibri Logistiek betekent in de praktijk dat van biologische producten wordt bijgehouden wanneer ze binnenkomen (dit wordt regelmatig bij de bedrijven door Skal gecontroleerd); er wordt gekeken of de producten traceerbaar zijn naar de biologische producent, of de verpakking goed gesloten is, en of de biologische producten apart worden opgeslagen, want dat moet.

Verpakken en ompakken

Daar komt bij dat Kolibri Logistiek nu ook het Skal certificaat heeft om biologische producten te verpakken en te ompakken. Daarmee is elke stap in het opslag- en verwerkingsproces bij ons Skal gecertificeerd.

Biologisch keurmerk

Het Skal certificaat van Kolibri Logistiek

 

Biologisch keurmerk

 

Recht voor zijn raap: het Skal certificaat is een bewijs van betrouwbaarheid. Het is dus goed om te weten dat Kolibri Logistiek zo’n Skal certificaat heeft. Biologische producten zijn bij ons in veilige handen en iedereen kan het controleren. Dat is geen hete brij, maar precies de duidelijkheid waar wij van houden!

 

Dit artikel is ook geplaatst op het biojournaal : https://www.biojournaal.nl/article/9415853/nu-ook-het-skal-certificaat-om-biologische-producten-te-verpakken-en-te-ompakken/

 

Misschien ook interessant:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *