De Volkskrant woensdag 19 juni 2013 de kunststof pallet


 Dikke strop voor transporteurs: de kunststof pallet

CARLIJNE VOS −                             19/06/13, 00:00

 

Wat? Kunststof pallets
Waar vandaan? Nederland

Vrachtvervoer wordt veel goedkoper met lichtgewicht verpakkingsmateriaal. Waar komt dat ineens vandaan?

Ikea bespaart al jaren tientallen miljoenen aan vrachtkosten met kunststof pallets. Het Zweedse concern heeft blijkbaar besloten deze succesvolle uitvinding te delen met de buitenwereld en heeft in elk continent één distributeur benaderd. In Europa is de gelukkige Prokonpack Nederland. Die mag de lichtgewicht pallets importeren vanuit Tsjechië en ze door heel Europa verkopen. Directeur Jeroen Dorresteijn kan zijn geluk niet op.

Wat houdt dat precies in: lichtgewicht pallets?

Normale houten pallets wegen zo’n 15 kilo. De kunststof pallets die Ikea heeft uitgevonden en laat produceren in Tsjechië, wegen rond de 900 gram, maar hebben een draagvermogen van 1.350 kilo. De zogeheten Optiledge is daarom ideaal voor wie wil besparen op de kosten van transport. ‘Een kilo luchtvracht kost zo’n 2 euro, dus tel uit je winst’, aldus Dorresteijn.

Daar zal de transportsector minder blij zijn?

Dat klopt. Prokonpack, dat de distributierechten eind vorig jaar verkreeg, stuit op een muur van verzet bij luchtvaartmaatschappijen en transporteurs. Een leverancier van bijvoorbeeld wasmachines heeft gemiddeld 20 procent minder ruimte nodig voor zijn lading: concreet betekent dit eenvijfde minder vrachtwagens over de weg. Inmiddels heeft ook de gezegende importeur al moeten constateren dat het duidelijk is dat hij het product rechtstreeks aan de man moet brengen bij producenten en hun distributeurs en niet moet rekenen op een bijdrage van de transportsector.

En hebben de producenten ook inderdaad belangstelling?

Nou en of. De lichte verpakkingsmaterialen zijn niet alleen goedkoper maar ook veel makkelijker in gebruik. De verpakking kan zo worden opgevouwen en mee worden gegeven voor recycling in plaats van afnemers op te zadelen met een houten pallet in de tuin of loods. Op dat gemak lijkt de elektronicasector in te spelen. Vooral leveranciers van wit- en bruingoedleveranciers stappen over op het materiaal. Maar het materiaal leent zich ook voor bouw- en plaatmaterialen.

Klinkt veelbelovend, maar levert het ook echt zoveel op?

Ikea bracht eerder naar buiten dat de overstap van houten naar kartonnen pallets het bedrijf 140 miljoen euro per jaar aan transport- kosten scheelt. De kunststoffen pallets zijn nog lichter, dus het transport zal alleen maar nog goedkoper worden.

Misschien ook interessant:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *