Fijnmazige distributie een probleem?


Fijnmazige distributie een probleem?

Fijnmazige distributie gaat een steeds belangrijkere tak van sport worden. Worden uw klanten steeds veeleisender? Dat komt omdat hun klanten ook steeds veeleisender worden. Vroeger kon je een x-aantal complete vrachten op 1 adres lossen.  Tegenwoordig wordt in het kader van kostenbesparingen de voorraden geminimaliseerd. Waardoor je heden ten dage nog maar een x-aantal pallets kan lossen op 1 adres. En het houdt niet op, er komen steeds meer vragen om een x-aantal dozen op 1 adres te lossen. Er kunnen zelfs vragen komen om 1 enkel pakket bij een consument af te leveren.

fijnmazige distributie, van pallets naar dozen

lossen van een vrachtauto met pallets met dozen

 

Dan praat je dus over fijnmazige distributie en dat is nou net geen geschikt werk voor een vrachtwagen combinatie. Dan wordt het tijd om te gaan denken aan een gespecialiseerde partij die hier op ingericht is.

Verschuiving

René Gouw van Kolibri Logistiek vertelt dat er een verschuiving te zien is in de logistieke bevoorrading. Gingen er voorheen vrachtwagens naar losadressen, vaak DC’s of winkels, nu zie je dat de consument steeds meer kiest voor online aankopen. Dit vereist een andere tak van sport mbt de distributie voor de afzender.  Je kunt bijv. de voorraad bij een fulfillment bedrijf neerzetten die de orders voor je kan picken, verpakken en verzenden. En liefst alles bij 1 partij onderbrengen want hoe meer schakels, hoe meer hobbels er kunnen ontstaan wat kan resulteren in een vertraging van de snelheid.  En  als er 1 ding belangrijk is in het online distributie kanaal dan is het wel snelheid. Overigens direct gevolgd door nauwkeurigheid want stelt u zich de gevolgen maar eens voor van een foute orderpicking; een ontevreden klant en als het een beetje tegenzit een negatieve review op uw- of op een andere site.  Het product moet vervolgens retour, weer in de (juiste!) voorraad admin worden opgenomen en het orderpicken moet weer opnieuw gebeuren, incl. verpakken, incl. verzenden. Kortom 3 dubbele kosten op de logistieke afhandeling.

Het belang van een compleet logistiek traject onder 1 dak gericht op fijnmazige distributie is van wezenlijk belang. En al lang niet meer voor webshops alleen. Ook fabrikanten die voorheen enkel retail hadden als distributiekanaal zien de noodzaak van een online distributie kanaal in. Er wordt steeds meer online gezocht (én gevonden!) door de consument.  Als verlader van consumenten producten kun je je het niet permitteren om dat te negeren.

Rene Gouw is eigenaar van Kolibri Logistiek, gespecialiseerd in fulfillment en fijnmazige distributie. Voor meer info kijk op www.kolibrilogistiek.nl

 

Noot: dit artikel is ook , in enigzins aangepaste versie, gepubliceerd in:

Het Ondernemersbelang, editie Rotterdam Rijnmond

Misschien ook interessant:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *