Van Fulfillment naar Supply Chain


Uitgroeien van Webshop Fulfillment naar Supply Chain Management

Inmiddels een jaar geleden zocht Onno Stienen een logistiek dienstverlener voor de fulfillment van zijn nieuwe bedrijf Onoff Spices! Stienen produceert Thaise curry pasta’s voor de kritische en bewuste consument, geheel volgens authentieke Thaise receptuur. De productie vindt plaats in Thailand, zijn afzetmarkt bevindt zich in Nederland. En daarvoor zocht hij een fulfillment partij met aanvullende logistieke diensten.

“Zeker in het begin zou het ideaal zijn wanneer je jezelf in tweeën kunt delen.” verklaart Stienen, die tegen dit probleem in afstand aanliep. “Zowel de productie in Thailand als de verkoop en logistiek in Nederland hebben je volledige aandacht nodig.” vervolgt hij. Om dit probleem aan te pakken ging hij op zoek naar een logistiek dienstverlener, maar wel één die verder gaat. “Ieder z’n vak. Logistiek is niet mijn kerntaak. Daarom zocht ik naar een partner met specifieke kennis op fulfillment gebied. Een partij die niet alleen het uitvoerende werk kon doen, maar ook een adviserende rol speelt. Alleen zo kun je het logistieke proces optimaal inrichten.”

Na bij diverse partijen aan te hebben geklopt, waaronder een aantal grote spelers, kwam Stienen toch bij Kolibri Logistiek van René Gouw uit voor zijn fulfillment. “René reageerde snel, enthousiast en toonde betrokkenheid. Het voelde meteen of hij mijn situatie begreep en het is een echte vakman. Hij kwam al snel met mogelijkheden en suggesties waar ik zelf nooit aan had gedacht.”

Samenwerking

Over de samenwerking vertelt René Gouw: “De brainstormsessies leverden altijd wel weer een verbetering op. Onze specialisering in zowel (webshop) fulfillment als fijnmazige distributie was hierin duidelijk een pluspunt. Omdat we de distributie in eigen hand hebben, werken we met korte lijnen en kunnen we snel schakelen. In eerste instantie zouden we fulfillment gaan doen voor de Thaise curry pasta’s naar particulieren. Al snel kwamen er leveringen aan retail en horeca bij. Een bijkomend voordeel is de hogere volumes waarmee dat gepaard gaat”.

Fulfilment; grijpvoorraad van onoff spices! in de stelling.

Grijpvoorraad van onoff spices!

 

De uitdagingen zijn vaak nog wel te benoemen, maar de logistieke oplossing die hiervoor gekozen wordt is niet altijd de juiste. Door mee te denken met Onoff Spices! werd uiteindelijk een Supply Chain Management systeem ingericht. Deze is vervolgens in een aantal stappen geoptimaliseerd. Inmiddels is er sprake van een goederenstroom die volgens vastgelegde procedures bij klanten terechtkomt. Een belangrijke klant is Marqt, dat een snelle groei doormaakt en rekent op een correcte en tijdige levering. En dat iedere week opnieuw. Uiteraard zo efficiënt en servicegericht mogelijk, tegen de best mogelijke prijs. Alleen zo ontstaat een echte win-win situatie. Een goede relatie met een meedenkende logistiek dienstverlener heeft als voordeel dat er tijd over is voor belangrijkere en vaak leukere zaken. Daarnaast kan hij voor een aanzienlijke kostenbesparing zorgen.

Stienen is erg blij met hoe zijn samenwerking met Kolibri Logistiek loopt: “Op logistiek gebied wordt ik op deze manier echt ‘ontzorgt’. En dat met een hoog serviceniveau en commitment wat tegenwoordig zeldzaam is. Ik kan me nu met productontwikkeling in Thailand bezig houden en erop vertrouwen dat in ieder geval het logistieke traject perfect geregeld is. Zo hebben we onlangs het assortiment kunnen uitbreiden en het SKAL certificaat voor biologische import en handel weten te behalen. Door de samenwerking groeien we uiteindelijk allebei – elk in ons eigen specialisme. En daar word ik blij van.”

Flexibiliteit

Een bijzonder aspect van de samenwerking is dat onoff spices! vanuit Thailand opereert. De logistiek (warehousing) door Kolibri Logistiek wordt echter vanuit Nederland wordt gedaan. Deze relatie vraagt een flexibele houding van beide partijen. De grote afstand tussen Thailand en Nederland is relatief gemakkelijk te overbruggen door e-mail en Skype, het tijdverschil geeft wel eens wat druk aan beide kanten. Vaak werkt het in het voordeel dat processen in Thailand al enige uren lopen als Nederland op gang komt. Stienen vind het belangrijk dat Kolibri Logistiek geen 9 tot 5 mentaliteit heeft en goed kan omgaan met de aspecten van internationaal zaken doen in verschillende tijdzones.

Noot :

Onno Stienen is opgeleid tot Thai chef in Bangkok. Na vijf jaar kooklessen te hebben gegeven in Nederland, zag hij een behoefte aan tijdbesparende, kant-en-klare kruidenmixen. Met Onoff Spices! voorziet hij in die behoefte. De biologische ingrediënten worden in Thailand geproduceerd en verpakt, waarna ze in Nederland worden gedistribueerd.

René Gouw is logistiek specialist in hart en nieren. 12 jaar geleden gestart met zijn bedrijf Kolibri Logistiek met sorteer- en distributiewerkzaamheden. Daar zijn geleidelijk aanvullende diensten als opslag, assemblage, orderpicken, verpakken en voorraadbeheer bijgekomen. Momenteel nadrukkelijk aanwezig in de sectoren fulfillment, supply chain, zorglogistiek en retourenlogistiek.

Dit artikel is ook gepubliceerd op Biojournaal.nl : http://www.biojournaal.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=10381

 

Misschien ook interessant:


Een reactie op “Betaalmethode bepaalt succes webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *