voorraadbeheer en de uitdagingen


Voorraadbeheer kan soms verassende wendingen nemen.

Van 1 van onze klanten is recent het assortiment en dus het voorraadbeheer uitgebreid. Er was sprake van bijna een verdubbeling. Dat hield in dat het magazijn anders ingedeeld moest worden. Wij hadden voorraad van diverse klanten in opslag. Deze stonden dicht bij elkaar en er zomaar een paar stellingen tussenschuiven was geen optie. Een extra locatie voor deze klant toevoegen evenmin, het is juist handig als je alle artikelen van 1 klant overzichtelijk bij elkaar hebt staan. De boel moest dus op de schop.

Efficiente opslag

Uiteindelijke hebben we door het verplaatsen van 2 andere voorraadbeheer klanten voldoende ruimte kunnen creëeren. We hebben zelfs ruimte ingebouwd voor nog verdere uitbreiding van het assortiment. Want dat was ons al ingefluisterd, nog dit jaar zouden er nog meer producten bij komen. Om efficient met deze volume uitbreidingen om te gaan hebben wij gekozen voor compacte grijpbakstellingen waar 15 SKU’s in kunnen. Nu kunnen we bij een uitbreiding van het assortiment van een klant simpelweg een stelling tussenvoegen. Op deze manier hebben we al 2 sorteerstraten gecreëerd waarin iedere klant een x-aantal stellingen heeft. Daarnaast hebben we voor klanten met kleine producten in het assortiment twee mobiele stellingen op verrijdbare wielen. Die kunnen we plaatsen waar we willen en zodra we klaar zijn met orderpicken kunnen we deze stellingen compact tegen elkaar en eventueel tegen een muur plaatsen; minimaal ruimtegebruik, maximaal voorraadbeheer.

Sorteren

Ook hebben wij een sorteerstraat die wij gebruiken om assortimenten te sorteren. Vervolgens gaan we die assortimenten etiketteren en verpakken.  Een voorbeeld; voor een textiel klant moeten wij regelmatig assortimenten maken van 2 stuks maat S, 2 stuks maat M, 3 stuks maat L en 3 stuks maat XL. En dat van 3 of soms meer verschillende modellen en in dat weer in meerdere kleuren! Dan heb je dus aardig wat bakken nodig voordat je alles uitgesorteerd hebt. Toch werkt dit in de praktijk heel goed. We hebben nu al een paar van dit soort opdrachten gehad en we hebben tot nu toe een goede performance kunnen afgeven. De klant was zeer tevreden, en daar draait het tenslotte om!

 

Misschien ook interessant:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *