Nederlandse Economische Missie naar China


Van 8 – 13 april 2018 was Kolibri Logistiek mee met een handelsmissie naar China

Wij gingen mee met deze handelsmissie naar China omdat we er van overtuigd zijn dat we chinese bedrijven kunnen helpen om hun producten naar de Europese markt te brengen. Daar wij een one-stop-shop zijn kunnen we de gehele Supply Chain beheren; Zee-, lucht- of spoorvracht, inklaren bij de douane, warehousing, assemblage, etiketteren, verpakken en uiteindelijk het orderpicken en versturen van de goederen. Dat versturen kunnen we naar consumenten- en naar zakelijke adressen. En dat naar alle landen binnen de Europese Unie. Met onze locatie dicht bij Rotterdam zijn wij echt The Gateway to Europe!

De handelsmissie naar China bestond uit 5 sectoren:

  • Agrifood & Horticulture
  • Life Sciences & Health
  • Logistics & e-commerce
  • Smart & Green Mobility
  • Waste Management & Circular Economy

Logistics & e-commerce

Kolibri Logistiek ging natuurlijk mee met Logistics & e-commerce. Die sector ging naar twee steden in China; Shanghai en Guangzhou. Omdat deze steden grote havens hebben zou hier de grootste potentie voor Logistics & e-commerce liggen. De andere sectoren gingen naar andere steden maar we zouden allemaal bij elkaar komen in Guangzhou. Daar zou ook de mogelijkheid zijn om een MoU (Memo of Understanding) of een contract te tekenen met een chinese zakenpartner met bijzijn van o.a. Minister President Mark Rutte en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

Aankomst in China

Aangekomen in China op Shanghai Pudong Airport namen we de Maglev naar de rand van de stad. Deze magneet zweeftrein haalt een snelheid van maar liefst 430 km! per uur. In Shanghai werden we welkom geheten door het consulaat, Hans de Boer van VNO-NCW en minister Sigrid Kaag. Op het dakterras van het Peace Hotel hadden we een heerlijk diner met uitzicht op de Bund van Shanghai. De volgende dag brachten we een bezoek aan Kuijken Logistics en aansluitende de nieuwe haven van Shanghai die te bereiken is via een brug van 32 km.   ’s Avonds op de Trade Mission receptie hadden wij onze klant Kodama uitgenodigd. Zij zijn fabrikant van 3D printers waarvoor wij de distributie in Europa doen.

China group picture

175 Nederlandse bedrijven op handelsmissie in China

Na 2 dagen Shanghai namen we een binnenlandse vlucht naar Guangzhou, waar al de andere sectoren ook allemaal zouden zijn. Samen met de Agrifood sector hadden we een perfect ge-organiseerde matchmaking sessie in het Four Seasons Hotel in Guangzhou. Alle aanwezigen kregen een vertaalster aan tafel wat het communiceren enorm verbeterde. Lang niet alle chinezen spreken immers engels. Bovendien hadden deze vertaalsters zich goed voorbereid, ze hadden onze website goed doorgenomen. Dat is met een blokkade op Google geen appeltje eitje in China. Maar zij wisten dus waar onze sterke punten lagen.  Hier werd tijdens de kennismakings gesprekken goed op gewezen.

Signing ceremony

Na de matchmaking sessie gingen we terug naar het Carlton-Ritz Hotel en bereidden onszelf voor op de groepsfoto, zie hierboven. Aansluitend was the signing ceremony, heel strak geregistreerd, want er waren maar liefst 33 bedrijven die een MoU of contract wilden tekenen onder het toeziend oog van Minister President Mark Rutte en minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. Wij hebben een contract getekend met Podiumax, een merk in sportartikelen waarvoor wij de distributie doen binnen Europa en waarvoor wij de verkooprechten hebben voor hun producten in Nederland.

 

China MoU signing ceremony

Van links naar rechts: Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, Minister President Mark Rutte, Directrice van Podiumax Cai Li, Directeur van Kolibri Logistiek Rene Gouw, President van VNO-NCW Hans de Boer, Ambassadeur van Nederland in China Ed Kronenburg.

Na de signing ceremony werden we allemaal getrakteerd op een groot diner. Natuurlijk maakte onze Minister President gebruik van de gelegenheid om een speech te houden voor de chinese aanwezigen waarin hij het belang onderstreepte van dit soort handelsmissies. Het is dé manier om nieuwe contacten te leggen en duidelijk te maken dat Nederland een grote rol kan spelen in het verder ontwikkelen van de One Road – One Belt policy. Nederland is altijd groot geweest in logistieke operaties, dat hebben we met ons VOC verleden wel bewezen. Maar met Rotterdam en Schiphol hebben wij nu nog steeds de grootste zeehaven en luchthaven van Europa. Daarmee zijn wij feitelijk de Gateway to Europe.

China

Minister van Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins had nog even tijd om in gesprek te gaan met Cai Li over het belang van sport voor kinderen.

De laatste dag was Kolibri Logistiek uitgenodigd op het kantoor van Podiumax in het Yuexiu district in Guangzhou om kennis te maken met het hele team. Het was geweldig om de filosofie van hun nieuwe concept Hup! Hup! te horen. Dit is een nieuw merk dat gebruikt zal worden om kinderen (en hun ouders) te leren dat sport, en dan met name de voetbalsport, zal bijdragen aan een positieve ontwikkeling van het kind. Het samen spelen, samen delen, moeten kinderen leren omdat ze dit later ook nodig hebben in hun maatschappelijke omgeving.  Met name in China, met zijn grote steden en weinig ruimte om te spelen voor kinderen, is sport een ondergeschoven kindje. Daar wil Hup!Hup! verandering in brengen.

 

Misschien ook interessant:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *